Pages

Wednesday, March 16, 2011

bakwan jagung

salam semua..
ari ni saya nk post resipi bakwan jagung..
org kita ckp,cucur jgung:)

bahan-bahan:
2 kg isi jagung
10 tangkai cili padi
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1/2 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 sudu besar serbuk lada putih
1/2 sudu besar jintan manis (serbuk/kasar)
2cm halia
2cm kunyit
2cm lengkuas
200 gm udang kering
4 helai daun limau purut (dihiris halus)
1 ikat leek (dihiris halus)
350 gm tepung gandum (serbaguna)
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng

cara penyediaan :
1. tumbuk isi jagung kasar2 dan ketepikan.

2. kisar halus cili padi bersama bwg putih,bwg merah,halia,kunyit dan lengkuas.

3. tuang bhn yg telah disar tadi ke dalam mangkuk besar dan cmpurkan lada putih n jintan manis.

4. masukkan jgung tumbuk, udang kering, daun limau purut,daun bwg,tpung gndum dan garam.gaul rata.

5. ambil sedikit adunan dan bentukkan ia menjadi bulat. leperkan sedikit ikut kesesuaian anda.

6. panaskan minyak masak. goreng secara deep frying.

7. apabila keperang-perangan dan agak garing, angkat dan toskan minyak.

8.hidang ketika panas.

n opps jd la bakwan jgung..

selamat mencuba semua:)




No comments:

Post a Comment